DEFINISI METODOLOGI DAKWAH
METODOLOGI BERASAL DARI PERKATAAN METODE. METODE (METOD) BERERTI CARA MELAKUKAN SESUATU SISTEM (ISKANDAR, 1986 : 763). IA BERASAL DARI BAHASA INGGERIS (METHOD) YANG BERERTI SISTEM, ATURAN, ATAU KAEDAH (DBP 1985 : 781). PEMAKAIAN METODE DALAM BAHASA MELAYU DAN INGGERIS SAMA ERTINYA.

TERDAPAT BEBERAPA PERKATAAN DALAM BAHASA ARAB YANG SANGAT DEKAT PENGERTIANNYA DENGAN METODE. PERKATAAN-PERKATAAN ITU IALAH USLUB, MANHAJ, DAN JUGA WASILAH. DALAM BAHASA ARAB, USLUB BERERTI JALAN ATAU CARA (LOUIS, CET. 19 : 343). IA ADALAH CARA MEMBENTUK ATAU CARA MENGGUNAKAN SESUATU ATAU CARA-CARA TERTENTU UNTUK MELAKUKAN SESUATU PEKERJAAN (AL-ZAIN, 1985 : 352).

MENGIKUT PENGISTILAHAN BIASA DALAM DAKWAH, USLUB DAKWAH IALAH PENYAMPAIAN KANDUNGAN ATAU ISI DAKWAH DENGAN IBARAT DAN BENTUK YANG TERTENTU (MAWFAL, 1977 : 189). JIKA USLUB BERERTI CARA MEMBENTUK, CARA MENGGUNAKAN SESUATU ATAU CARA-CARA TERTENTU UNTUK MELAKUKAN SESUATU PEKERJAAN (AL-ZAIN, 1985 : 352), MAKA USLUB DAKWAH BERERTI CARA UNTUK MELAKUKAN DAKWAH. MANAKALA MANHAJ ATAU MINHAJ BERERTI JALAN ATAU CARA (LOUIS, CET. 19 : 841). ADAPUN WASILAH BERERTI MEDIA ATAU SALURAN PENYAMPAIAN KANDUNGAN DAKWAH YANG ANTARANYA MELALUI MEDIA MASSA (NAWFAL, 1977 : 189). BAGI GHALUSH, WASILAH BUKAN SAHAJA BERMAKNA SALURAN, TETAPI LEBIH MEMBERI ERTI USLUB ITU SENDIRI. DENGAN ITU, SELAIN DARIPADA BERERTI SALURAN, WASILAH JUGA BERERTI USLUB ATAU CARA PENYAMPAIAN KANDUNGAN (GHALUSH, T.T : 275).
0 Responses

Post a Comment

  • About Me

    My photo
    Blog ini ditulis bertujuan mempelajari sedikit sebanyak selok-belok dalam menghasilkan sebuah blog yang baik dan memberi manfaat kepada penulisnya. Harapan agar sahabat boleh memberi tunjuk ajar agar penulis berpeluang memiliki sebuah blog yang tidak kurang hebatnya seperti hacker-hacker di Malaysia.

    Search This Blog

    Followers